Планування кухні

Кожна кухня на замовлення починається з проектування та планування. Гарне планування може сповна компенсувати обмеженість простору виділеного для кухні . Що б не допустити помилок в плануванні кухні , ми рекомендуємо скористатися послугами дизайнера .
При плануванні та проектуванні кухні важливо враховувати правило трьох зон, так як приготування їжі складається з трьох етапів:

- зберігання
- оброблення
- готування
Для кожного з етапів приготування їжі потрібно обладнати частина кухні . Перш за все, потрібно визначити розташування мийки, плити і холодильника. Коли визначена зональність кухні , можна приступати до розташування інших елементів кухонних меблів : полиць, шаф і шафок , тумбочок і кухонної техніки. Визначившись з розміщенням і загальним планом, починається найцікавіший етап планування - вибір фасадів, вітражів, освітлення, ручок та інших кухонних прикрас. Правильний проект кухні вирішить багато проблем на етапі створення кухні, а після установки, кухня буде довго радувати господиню і всю родину.

Всі планування кухонь розділяються на 6 типів:
- кухня «L» образна
- кухня «U» образна
- кухня однорядна

- кухня дворядна
- кухня «Остров»
- кухня «Півострів»
Кухня «L» образна

Такий тип кухні використовується в невеликих, прямокутних приміщеннях. Якщо у вас велике приміщення для кухні , то відстань між робочими областями буде суттєвий, тому плиту і мийку краще розташувати максимально близько, передбачивши між ними невелику робочу область.
Кухня «U» образна
При такому плануванні кухня розташовується вздовж 3-х стін. Для такої кухні є певні норми та рекомендації:

- задня стінка повинна бути більше 2,5 метрів
- відстань між сторонами повинна бути не більше 2,8 метра і не менше 1,2
Якщо відстань менше 1,2 метра, то кухня стає тісної, а якщо більше 1,2, то виникає багато зайвих пересувань.
Кухня однорядна
Кухні в один ряд використовуються для невеликих приміщень або для кухонь вбудованих в невелику нішу. Також, однорядні кухні ставлять в сумісних кухнях з кімнатою прийому їжі, де біля однорядної кухні стоїть великий обідній стіл. У таких кухнях мийку краще ставити в центрі кухні , а холодильник і плиту з боків ставити кухні . Робочий стіл потрібно розмістити між раковиною і плитою.

Кухня дворядна
Такі кухні використовуються в тому випадку, якщо кухня є прохідним приміщенням. У такій кухні мийка і плита повинні бути по одній стороні, а холодильник по іншій. У такому випадку ви отримаєте дві зони: одна для зберігання та організації продуктів, а інша для приготування їжі.
Кухня «Остров»
Будь-яка кутова кухня або «U» образна кухня стає «острівної» якщо в ній зробити невелике доповнення в центрі. Оптимальні розміри додатки 1200 ? 1200 мм, але це не обов'язковий стандарт, існує величезна кількість варіантів кухонного «острова». У класичному виконанні на нього виноситься плита і раковина але він може використовуватися як обідній стіл або як робоча область.

Кухня «Півострів»
Будь-яка кутова кухня стає «півострівної», якщо в ній зробити кутовий випуск. Такий випуск використовується для того що б відокремити кухня від області прийому їжі. Ця частина кухні може бути використана як:
- стіл для прийому їжі

- барна стійка
- сервірувальний стіл
У не залежно від типу кухні , найважливіше у виборі планування це ваші бажання і переваги. Адже будь-яка кухня робиться в першу чергу для людей.